Bygga padelhall?

Här är 25 saker du inte får missa

Takhöjden

Ett minimum när det kommer till takhöjd är minst 6 meter och gärna 8 meter och uppåt. Nybyggen där man satsat lite extra ligger ofta runt 9 – 12m. En hall med låg takhöjd är sällan ett första alternativ för spelare från medel och uppåt i nivå, här är den höga lobben viktig och störande takbalkar är inte att föredra.

Zlatan Zenter webb

Mått på en padelbana och ytan den kräver

En dubbelbana är 10 x 20m och kräver minst 0,5 – 1m yta extra runt om för montering. En singelbana är 6 x 20m och kräver samma utrymme runt om. Utrymningsvägar och planering för brand kan kräva bredare gångar, oftast då mittgångar. 

Bygga en ny padelhall i stål

En stålhall för 4 – 6 dubbelbanor kostar cirka 5 – 6 miljoner att bygga via en seriös aktör. Detta är exklusive kostnader för banor, akustikprodukter, golv mellan banor och allt annat du önskar fylla din hall med. Aktörer som bygger stålhallar är tex: Lindab, Borga, North Power, Hallgruppen, Llentab, Lr-system och Temahallen.

Vad kostar det att bygga padelbana?

Beroende på val av bana och tillverkare så ligger en dubbelbana på ca 180 000kr och upp till 400 000kr + moms. Singelbanor är generellt sett något billigare. Det är vanligt att man lägger lite extra pengar på en Panoramabana till centercourten och håller lite lägre budget till resterande banor i hallen.

Underlaget är viktigt

När man bygger en ny padelhall är det sällan problem med att betonggolvet inte är jämnt. Men i gamla lagerlokaler där golvet är slitet och kan ha spricker och gropar kan man behöva flytspackla med hjälp av golvläggare för att få en bra och jämn yta. Underlaget ska helst bestå av betong och får inte överstiga en differens på 5mm åt något per 5m. Vissa aktörer erbjuder en gummimatta att lägga mellan konstgräs och betonggolv för att få ett mer förlåtande underlag som är snällare mot knän och leder. 

Prissättning

En dubbelbana kostar i regel kvällstid 300kr – 440kr / h. Dagtid varierar det och ibland är det så billigt som 150kr / h för en dubbelbana. Normalt dagtid skulle jag säga är 200kr – 250kr / h om man önskar beläggning och har konkurrenter i närområdet. När du räknar på intäkter i din framtida padelhall ska du räkna lägre än vad tror och hoppas att du kommer ha beläggning. En fingervisning är 4-5 timmar per bana per dag a ca 320kr / h (detta är en fingervisning, olika priser i olika städer / orter). Finns det mycket utomhusbanor i ditt upptagningsområde kan somrarna påverka uthyrningen. När du gör din kalkyl, gör en trovärdig kalkyl där du snarare underdriver än överdriver med intäkterna, samt en plus minus noll kalkyl för att veta vad du exakt måste dra in för att gå runt.

Skapa mervärde i din padelhall

Hur kan din padelhall bli unik och locka till sig besökare? Vi har pratat med många hallägare och hallbyggare som har stora och unika planer med sin hallar där de försöker tänka utanför boxen och skapa mervärde för gästerna. Det kan va att dra fram vatten till varje enskild bana i hallen, eller att ha en relaxavdelning med bastu och bubbelpool som man kan boka via matchi eller Playtomic… Andra förslag på mervärden är tex: ett gym för medlemmar (eller alla som spelar), möjligheten att köpa lunch via en varuautomat och värma i micron, pingisbord / shuffleboard / co-work yta eller fysioterapeut / naprapat inhouse. Vi pratade nyss med en hallägare som berättade att sen de börjat bemanna hallen sent, 00 vardagar och 01 på helger så har bokningarna sent på kvällarna maximerats och det har varit liv och rörelse i hallen så länge det har varit bemannat. Anledningen till detta ska ha varit tryggheten och mervärdet i det familjära med personal på plats. Detta är sett till ekonomiska förutsättningar något som passar hallar storlek medium och large, 5 banor och uppåt.  

Bygga padelhall

Fördelar med singelbana

Att komplettera din padelhall med en eller flera singelbanor är en god idé. En singelbana tar mindre plats (6m x 20m) och har ofta högre beläggning dagtid än dubbelbanor, som ofta finns i mängder. Det är enklare att få ihop 2 personer att spela och när du ”spelar singel” är du aktiv på varje boll. En timme räcker ofta för att du ska få ut ett ordentligt träningspass. 

Akustik och ljuddämpning

Att dämpa ljud på väggar och i tak efter att du byggt din padelhall är bra mycket bökigare och kostar mer pengar än att tänka till från början och montera akustikprodukter innan banorna och mattorna. Ska man köra runt med saxlift eller liknande efter att banor byggts krävs det att man lägger ut plywood eller liknande på golvet för att man inte ska förstöra mattorna. Det är också tidskrävande och kostsamt att montera ner nät och ibland glasskivor för att komma in på padelbanor som byggts med lite utrymme på sidorna. Det mest effektiva när det kommer till dämpning är att använda sig av Akustiktyg på väggarna och Akustikplattor i taket. Kombinerar man de båda kan man dra ner antalet plattor i % i taket. Vi rekommenderar i regel Akustiktyg på strategiska platser i hallen – fritt hängande mellan banor i balk / nedpendlat med vajer plus skena eller runt om på väggar, detta i kombination med plattor i takt för att få både horisontell och vertikal dämpning av ljudet. En fingervisning på yta att täcka i taket är 30 – 50% av ytan. Vissa aktörer med stor budget väljer ibland att täcka 100% av taket med Akustikplattor, i regel alltid i vitt. När man spelar studsar ljudet uppåt utmed glaspartierna och vi klustermonterar därför ofta större partier Akustikplatta 120 specifikt ovanför banorna för att punktmarkera ljuddämpningen. En annan lösning är att montera i schackmönster utspritt i hallen för att dämpa hallen i sin helhet. 

Scenmolton padelhall
Padelhall padel arena eskilstuna akustiktyg scenmolton

Färg på väggarna och taket

Flera premiumhallar har gått från det ljusa vita på väggarna åt färg grå, och klätt in hela väggarna runt om med akustiktyg. Bollen syns optimalt mot grå och man får en dovare och skönare känsla i hallen. Att använda sig av för mörka färger eller rent utav svart är INTE att föredra då för mörka toner gör det svårt att bedöma avståndet när man spelar. Det finns även padelhallar som valt grå färg på Akustiplatta 120 i taket. Ska man ha gråskala på plattorna i taket så rekommenderar vi att man sätter större partier eller hela taket och inte bara ”små kluster” eller enstaka plattor i schackmönster, det bryter av för mycket och blir för grötigt för ögat. Tänk även på att för mörka kulörer på väggar och tak äter ljus och kommer försämra effekten från din belysning, därför rekommenderar vi alltid Akustiktyg i färg ljusgrå, mellangrå / grå på väggar och Akustikplatta 120 färg vit i taket. 

Bygga läktare runt din padelbana

Ska du ha en centercourt, arrangera matcher och turneringar eller bara önskar att folk ska titta på padel i din hall, är läktare en viktig del (No shit Sherlock). Ett vanligt sätt att platsbygga läktare på är att regla upp en trappa med sitthöjd 45-50cm i tex 3 nivåer runt en bana. Ett vanligt mått på djupet är 60cm så att man får plats med fötterna bakom en person som sitter framför. Detta byggs med träregel och MDF/spånskiva och kläs in av mattläggare med kvalitativ Nålfiltsmatta, tex Lindau. Man överlappar kanten där man sitter med mattan och skär den sedan in mot kanten i 90 graders skarven där man har ryggen mot. För maximal infästning används ofta kontaktlim i skarvarna.  

Vad för golv runt banorna?

Vad du än gör så köp inte en billig nålfiltsmatta ämnad för event och kortvarig mässa. Dessa kommer slitas ut fort och du kommer få riva bort matta, slipa bort lim och lägga nytt efter bara något år. Investera i ett golv som håller länge och som har goda mervärden. Mattor kontra hårda golv dämpar ljud effektivt och satsar du på en melerad matta så syns smuts mindre. Vi rekommenderar en kvalitativ nålfiltsmatta likt Lindau eller Textilplattor likt den kostnadseffektiva produkten Cover. Fördelen med textilplattor förutom att de är extremt slitstarka, är att du smidigt kan byta ut enstaka plattor eller partier om de går sönder eller om någon spiller något som inte går bort. Textiplattor läggs med ett tejplim som kallas för Tapefix, ett lim som aldrig torkar och som möjliggör att man kan byta ut en platta och direkt trycka dit en ny utan att behöva lägga på nytt lim eller tejp. 

Bollstop - Nät och akustiktyg

Såvida man inte spelar på en centercourt med 3m fritt på sidorna till intilliggande banor med möjlighet att springa ut och slå in bollen igen, så är bollstop att föredra. Bollar som kommer in på banan när du spelar upplevs som störande och här arbetar man med nät som sätts upp med vajer på strategiska ställen. Bollstop och ljuddämpning kan kombineras och här sätts akustiktyg upp mellan banorna. Det är vanligt att man kombinerar akustiktyg mellan vissa banor och nät mellan resterande för att inte få en för instängd känsla i lokalen. Kunder ber oss ofta om tips gällande detta redan i planeringsstadiet och vi erbjuder alltid kostnadsfri rådgivning.  

Stigamo v2 FINAL scaled

Bländskydd - Ljus som stör från intilliggande banor

Det är vanligt att ljuset stör från strålkastarna från de kringliggande banorna. Lamporna är ofta placerade och vinklade för att ge ett så bra ljus som möjligt för den specifika bana belysningen sitter på, men kan för kringliggande banor bli extremt irriterande. Bygger man dessutom en banas långsida mot andra banors kortsidor ökar risken markant för störande ljus då ena sidans stråkastare riktas rakt emot de andra banorna. Här är det viktigt att skärma av, och det gör man enklast med tyg. Slår man flera flugor i en smäll så sätter man upp ett kostnadseffektivt akustiktyg så dämpar man ljud, stoppar bollar och skärmar av bländande ljus. Rådfråga oss för experthjälp! 

Belysning i din padelhall

Belysningen bör som standard ligga på minst 500 Lux i din padelhall. För internationell standard ska man ligga på 750 Lux, och för att kunna TV-sända matcher ska man ligga på 1000 Lux, självklart flimmerfritt och med en färgtemperatur på 5000k som standard. 

Optimera intäkterna dagtid

Padelhallar har generellt sett lägre beläggning dagtid och för att skapa mer rörelse krävs det att man bjuder till. Här kan man arbeta med lunchadel där det ingår enklare mat efter padeln (tex en fräsch sallad), lektioner med privattränare, rabatterade priser på banorna eller bollmaskin för uthyrning till överkomliga priser. 

Vilket märke på din padelbana?

När det kommer leverantörer och tillverkare av padelbanor så finns det ett flertal aktörer som är seriösa på marknaden. Vissa har i skrivande stund så mycket ordrar att de har köpstop. Padel Galis är officiell bansponsor på World Padel Tour. Andra aktörer är Mejor Set, Unisport, JuBo, Padeltotal, Padelgrossen och Tress. 

Padel Galis bana 2 webb

Vilket märke på din padelbana?

Att sätta stop för bollar som vill förflytta sig från en padelbana till en annan blir allt viktigare då en industristandard gällande detta har uppstått i padelhallar som satsar på extra mervärden. De ända banor som du absolut inte vill ha nät utanför på långsidorna är de banor som du vill ska klassas som centercourts med möjlighet till utrspring från spelplanen där man slår tillbaka bollen in i buren efter en så kallad por tres, kick ut galler långsida! I hallar där man byggt banors kortsidor tight mot varandra kan man räkna med mycket inslagna bollar från intilliggande banor då spelare från medel och uppåt ofta “knackar ut” bollar! Ett nät uppspänt på vajer är ofta en smidig och kostnadseffektiv lösning som även ser till att du behåller rymden i lokalen. Ett annat sätt att stoppa bollar är att hänga upp akustiktyg med nedpendlad skena mellan banorna på strategiska platser i lokalen för att skapa en zon-indelning som dämpar ljud och störande bländande ljus från andra banor. Om du har padelbanor utomhus med koder in för att spela och bollen hamnar på en låst bana så finns det risk för att dina gäster kommer klättra över på banorna för att hämta sina bollar. Eliminera den risken helt med nät uppspänt mellan banorna. Vi på Padelakustik samarbetar med branschens mest bokade nätmontör med egen tillverkning av nät, kontakta oss för mer info! På bilden ser vi padelbanan Pro One från Padel Galis

Vad är padelbana panorama?

En Panorama bana är padelns Rolls Royce där bakväggen består av enbart glaspartier utan störande stålstommar. Detta för att insynen ska bli så optimal som möjligt. Panorama banor används i regel alltid vid centercourts där man vill optimera insynen för besökare, om budget tillåter.  På bilden ser vi den officiella WPT banan från Padel Galis

Padel Galis webb ljusgrå
Konstgräs Mondo Padel Galis

Padel spelas på konstgräs

I regel så spelas padel alltid på konstgräs. Dyrare gräs har längre livslängd och håller vanligtvis upp till 5 år. Billigare konstgräs slits ut fort och du får fullt med plastfibrer skorna efter träningspasset. På billigare mattor går ofta skarvarna sönder runt om servelinjen där matta möter matta. En stor nackdel med billiga mattor är att när grässtråna slits ner och går av håller mattan inte längre kvar sanden inunder och detta gör att det dammar mer, i vissa hallar kolossalt mycket. Konstgräs med högre kvalitet som WPT gräset Mondo Supercourt kräver mindre underhåll än traditionellt konstgräs som kräver mycket sand på banan. På bilden ser vi Mondo Supercourt från Padel Galis. Marknadens just nu bästa konstgräs med extremt stor efterfrågan. 

Sand på padelbanan

Konstgräset på en padelbana fylls med ca 7-14 kg sand per m2. Antalet kg per m2 anpassas utifrån vilket konstgräs man väljer. Monofiber som är ett stående gräs kräver mer sand per m2 medans krullgräs kräver hälften av mängden sand per m2. Sand minskar slitaget på gräset och utan sand blir underlaget mycket strävt och slitage på kropp och leder ökar markant.

Bygglov och myndigheter

Att bygga en padelbana kräver vanligtvis inget bygglov. Men vänd er alltid till byggnadsnämnden i er kommun för att diskutera bygget av er padelhall. Även om man inte ska göra bygglovskrävande arbeten kan lokalen som man ska bygga padelhall i vara godkänd för industri och ej för idrottsanläggning, och här krävs i regel alltid ett bygglov. När det kommer till brandutrymning och dess regler så är det brandmyndigheten som du ska höra av dig till. 

Viktigt att tänka på när du gör din kalkyl

Varorna du köper in som banor, golv, ljuddämpning med mera har 25% moms medan intäkterna för dina banor har 6% moms. När du ska kvitta moms för intäkter mot moms för dina utgifter krävs det enorma mängder uthyrning för att kvitta den mot dina utlägg. Det är därför en god idé att göra din kalkyl inkl moms och inte exkl moms för att ha 100% koll på den biten.

Vikten av nät mellan banorna

Att sätta stop för bollar som vill förflytta sig från en padelbana till en annan blir allt viktigare då en industristandard gällande detta har uppstått i padelhallar som satsar på extra mervärden. De ända banor som du absolut inte vill ha nät utanför på långsidorna är de banor som du vill ska klassas som centercourts med möjlighet till utrspring från spelplanen där man slår tillbaka bollen in i buren efter en så kallad por tres, kick ut galler långsida! I hallar där man byggt banors kortsidor tight mot varandra kan man räkna med mycket inslagna bollar från intilliggande banor då spelare från medel och uppåt ofta “knackar ut” bollar! Ett nät uppspänt på vajer är ofta en smidig och kostnadseffektiv lösning som även ser till att du behåller rymden i lokalen. Ett annat sätt att stoppa bollar är att hänga upp akustiktyg med nedpendlad skena mellan banorna på strategiska platser i lokalen för att skapa en zon-indelning som dämpar ljud och störande bländande ljus från andra banor. Om du har padelbanor utomhus med koder in för att spela och bollen hamnar på en låst bana så finns det risk för att dina gäster kommer klättra över på banorna för att hämta sina bollar. Eliminera den risken helt med nät uppspänt mellan banorna. Vi på Padelakustik samarbetar med branschens mest bokade nätmontör med egen tillverkning av nät, kontakta oss för mer info! 

Life Padel Karlstad nät webb
Padel Arena Eskilstuna webb akustiktyg

Fönster och dagsljus som stör

Det är viktigt att inte ha några störande ljuskällor när man spelar padel. En dörr som står på glänt eller fönster som inte är förtäckta skapar snabbt irritation för dina spelande gäster. Se till att fönster på höghöjd är täckta innan ni monterar banorna och mattorna runt om i lokalen. Fönsterpartier kan täckas med måttbeställda reklamskyltar som sätts upp framför fönstren med möjlighet att bytas ut med tiden. Vill man maximera mervärden i sin lokal monterar man Akustiktyg utmed väggarna från golv till tak och dämpar både ljud, ljus och skapar en lyxig och inbjudande känsla.  

Padelbana utomhus och grannar som klagar

Tänk på hur du placerar dina banor om du har boende i området. Rop och skrik i kombination med kraftiga smashar ligger på en ganska hög och störande db nivå och här måste du tänka till med öppettiderna. Något att fundera över är placeringen på banorna då ljudet letar sig ut mycket effektivare genom galler på långsidorna av banorna i jämförelse till kortsidorna som är helt täckta med kraftigt glas. Vi blir ofta kontakta av anläggningar som vill dämpa ljudet från sina banor på grund av grannar som klagar. Ha med detta i er riskanalys redan i projektstadiet. 

Behöver du hjälp? - Kontakta oss så hjälper vi dig med din beställning

KONTAKTA OSS

Padelakustik Vitmossevägen 7 55475 Jönköping